Sover han snart?

En af de mest hørte sætninger som gravid er “sov når baby sover”. Idéen er egenligt god nok – lad vasketøj og støv ligge og få dig noget velfortjent søvn når muligheden byder sig. Men hvad så når den ikke byder sig?

Alexander sov udmærket de første 5 timer af sit liv. Derefter sov han sådan ca. aldrig. Han var bogstavligt talt vågen 8-10 gange hver  nat. Han sov heller aldrig rigtig lur – på de gode dage fik han én lur á 20 minutter. Som bonus har jeg i forvejen svært ved at sove, især når man som nybagt mor ligger dér og er møgbange for om baby nu også trækker vejret (ja, det er dumt og ulogisk, men jo, vi gør det jo alle… nogen af os tjekker stadig ungerne i en alder af 5 år, HOST) så jeg var 100% færdig til sidst.

Før jeg fødte var jeg helt overbevist om at han ikke skulle have sut, han skulle ammes, og han skulle samsove med os. Amningen blev et rent helvede (den kan vi tage en anden gang), og sutten kunne jeg have limet fast i munden på knægten fordi det gav bare lidt stilhed og ro. Bare en smule.

Da han var 3 måneder gammel stod jeg en morgen med ham i armene. På dette tidspunk var klokken omkring 5 og vi havde været oppe en gode 10 gange fra midnat til dér. Jeg hamrede direkte ind i væggen med barnet i armene for jeg var simpelthen så udkørt af mangel på søvn at jeg næsten besvimede.

Det var også den aften han kom i egen seng på eget værelse, stik imod alle “burde” og “skulle” – og han sov igennem. Fra allerførste nat af og faktisk helt frem til nu hvor han er 5, ikke medregnet de få sygedage han har haft.

De to små på 2 år gider heller ikke samsove. De sover meget bedre selv, og det gør jeg også. Det er hvad der fungerer for vores familie. Jeg synes det er vigtigt at man ikke bliver alt for forhippet på “skal”, “burde” og “må” når det kommer til at være forældre, for vi kender trods alt selv vores egne børn bedst.

Og selvom jeg 100% er for at sætte barnets behov først, så er man som mor alligevel nød til også at sørge lidt for sig selv. Det tog mig desværre længe at lære, men det gør det så meget nemmere for hele familien når mor også fungerer.

Og husk – børn er forskellige. Nogen sover fantastisk fra start af, andre sover først igennem når de er 7, men de skal alle tidsnok lære at sove uden hjælp, og vi skal som forældre nok komme til at savne de nætter hvor der var behov for os. Bare lidt 😉

Skriv et svar